Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2pac élete röviden

2008.01.01

Nagy hatással volt az amerikai kultúra életének 25 éve alatt sokakat érintett meg zenéjén és mozifilmjein keresztül bár kevesen ismerrik el amit tett azért hogy az utána következők életét megkönnyebítse.

Tupac 1971.június 16-án született Brooklynban.Édesanyja Afeni Shakur a Black Partner nevű szervezet jeles képviselője volt a feketék jogaiért harcoltak.Amikor fiával volt terhes éppen vizsgálati fogságban ült és csak két héttel a szülés előtt engedték ki.Apját nem ismerte a nevelőapja 4 éves korában halt meg a szeme láttára -kokain túladagolásban-így édesanyja volt a mindene annak ellenére hogy tudta kezdettől fogva crack-kel él...

Mikor felnőtt Baltimore-ba költözött hogy a helyi egyetemen elvégezze az előadóművész szakot.Ekkor kezdett el komolyan foglalkozni a rappel.

Ezután Marine City-be költözött és elkezdett dalokat írni.A Grammy díjas Digital Underground nevű bandával dolgozott akkoriban 1991-ben jelent meg első közös munkájuk.Még ugyanebben az évben hatalmas ismeretségre tett szert a 2pacalypse Now c. albumával.Ezt követte 1993-ban a Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. c. albuma és ebben az évben meghívták az American Music Awards díjátadóra ahol a legjobb rap-hip-hop művész díjat kapta.Következő évben megjelent a Thug Life c. albuma ennek egyik borítóképén arca két kinyújtott középső ujja látható...

Eközben 1992-ben lelőtt egy srácot Quaid Walkert de be tudta bizonyítani hogy önvédelemből lőtt így megúszta egy felfüggesztettel - engedély nélküli fegyverhasználatért.1993.októberében két civil ruhás rendőrre lőtt rá de egy tanú vallomása alapján elejtették a vádat ami mellesleg gyilkossági kísérlet volt.1993.novemberében beperelték egy lány megerőszakolása miatt...1994.decemberében letartóztatták és hűvösre tették így volt ideje átgondolni a golgait a börtönben.8 hónap után kiengedték Suge Knight a Death Row feje pedig letette az óvadékot és meg is ragadta az alkalmat hogy elhívja a Death Row Records-hoz.

Közben megjelent a Me Against The World c. album

de ezután Tupac egy minden eddiginél nagyobb karrier kiépítésébe fogott. A dupla albuma, mely az All Eyez On Me címet viseli, több mint 5 millió példányban kelt el. Tartalmazott többek között egy igazi listavezető számot, és több olyat is, amit Snoop Doggy Dogg-al és Dr. Dre-vel közösen készítettek. Ezután a Death Row központi embere lett, és már akkor volt egy közös ellenségük, a New York-i központú Bad Boys Entertainment, azaz Puff Daddy (Sean "Puffy" Combs) és Notorius B.I.G. (Christopher Wallace).Velük már 1994-ben is összetűzésbe került Tupac, amikor nov. 30-án ismeretlenek támadták meg a New York-i Times Square-en, rálőttek és elvették az ékszereit (kb. 90.000 USD értékben). A téren volt a B.B.E. studiója, Puffy meg Biggie éppen ott tartózkodtak, így amikor észrevették a történteket, azonnal elsősegélyben részesítették a sebesültet, megmentve ezzel az életét. 2Pac azonban azt hitte, hogy ők állnak a támadás mögött, s innentől kezdve Notorius B.I.G.-t halálos ellenségének tekintette.
Ekkor fogta fel igazán, hogy a veszély minden sarkon leselkedhet - rá is.
Halála előtt 3 nappal, a New York-i Video Music Awards díjátadón testőrökkel vette körül magát.
1996.Szeptember 7-én, Tyson és Selton boxmeccse után az East Flamingo Road-on gördültek Suge Knight BMW-jében, Suge vezetett, Tupac pedig a napfénytetőn bámészkodott kifelé. Az egyik piroslámpánál felbukkant egy szinesbőrű, és egy félautomata pisztolyból az egész tárat kiürítette rájuk. Tupac-et 4 golyó találta el (3 tüdő-, egy fejlövés), de Suge Knight is megsérült, őt egy repeszdarab kapta el. Délután 16:03-kor 2Pac már szinte halott volt, amikor a University Medical Center-be szállították. Az orvosok 6 napon keresztül küzdöttek érte, a fél tüdejét kivették, de nem tudták megmenteni.
1996. szeptember 13-án 16:03-kor édesanyja karjaiban halt meg...
Ő volt a 25. Shakur, akit a világ Tupac-ként ismert, egyike a legsikeresebb, és talán a legmegvetettebb, leglenézettebb rappereknek is. A rajongók lemezek millióit vették meg, mások úgy emlegették, mint az erőszak, a drogok istenítőjét, a nők megrontóját.
Tupac létrehozott egy alapítványt Club 662 néven, azért, hogy a gyerekeket távoltartsa az erőszaktól, de az ünnepélyes megnyitót már nem érhette meg
...


 

A mappában található képek előnézete Tupac

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.