Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


50cent-ről és Kanye West-ről

2008.01.05
 Slágerlistás berkekben az elmúlt hét is – akárcsak az előző – Kanye Westről és 50 Centről szólt. Már mindenütt nyilvánosságra hozták a két amerikai hiphop előadó párharcát tükröző eladási összesítéseket. Nagy-Britanniában az elmúlt héten Kanye albuma az első, Fiftyé a második pozícióba iratkozott fel. A héten az előbbi a második, az utóbbi a negyedik helyre szorult vissza a szigetországban – a csúcson a várakozásnak megfelelően James Blunt második stúdiólemeze, az All The Lost Souls nyitott. Az USA-ban is Kanye került ki győztesen a párharcból.

 

A környékünkön már más a helyzet, mifelénk 50 Centnek továbbra is jóval nagyobb a rajongótábora. Korongja Németországban az ezüstérmes pozícióban debütált, Westé a tizediken. Magyarországon az utóbbi be sem fért az eladási rangsor negyvenes mezőnyébe, 50 Cent albuma pedig a 22. helyre érkezett meg.

Egyesült Államok
Kislemezek
1. Kanye West: Stronger
2. Soulja Boy: Crank That (Soulja Boy)
3. Timbaland Featuring Keri Hilson: The Way I Are

Nagylemezek
1. Kanye West: Graduation
2. 50 Cent: Curtis
3. Kenny Chesney: Just Who I Am: Poets & Pirates

Újoncok sikerei
Úgy látszik, az Egyesült Államokban a mostani időszak kedvez az újoncoknak. 2007 eddigi legnagyobb amerikai felfedezettje, az 1990. február 3-án Miamiban született, jamaikai származású, reggae-elemekre építő hiphop előadó, Sean Kingston a Született feleségek Beautiful Girls című betétdalával négy hétig vezette a Billboard magazin kislemezlistáját. (Nagy-Britanniában most is trónol, immár negyedik hete.) A jövő évi amerikai díjkiosztókon „Az év felfedezettje” kategóriában Sean egyik ellenfele bizonyára az 1990.

július 28-án született Soulja Boy lesz. A chicagói rapper a bemutatkozó, Crank That (Soulja Boy) című slágerével két hétig uralta a kislemezek mezőnyét, a héten került le az élről. A fiatalember első albuma az USA-ban jövő kedden jelenik meg Soulja Boy Tellem címmel. A héten a 11. helyről a hatodikra lépett elő a Bed című felvételével egy harmadik újonc, J. Holiday. Az r&b-, soul- és funkelemeket vegyítő énekes öregebb a társaitól, 1984. november 29-én született.

A kislemezlista csúcsát a héten Kanye West foglalta el a Stronger című dalával. Ez a harmadik hazai listavezetője: először 2003-ban a Twista és Jamie Foxx társaságában rögzített Slow Jamz című szerzeménnyel vezetett (ez egyébként hivatalosan Twista felvétele), majd 2005-ben a Gold Digger cíművel uralta a mezőnyt tíz héten keresztül, amelyben szintén Jamie Foxx a partnere.

Kanye vetélytársa, 50 Cent a 19. helyről az ötödikre lépett elő a Justin Timberlake és Timbaland közreműködésével készült Ayo Technology című dalával. A rapper odahaza legutóbb 2005-ben járt magasabban, a Just A Lil Bit című felvételének a harmadik hely volt a csúcspozíciója.

Néhány zenei szakember azon a véleményen volt, hogy Kanye és Fifty amerikai párharcából könnyen egy nevető harmadik profitálhat. Kenny Chesney countrysztárra gondoltak, ám már a nagylemezek kiadásának napján nyilvánvaló volt, hogy nem szólhat bele a rapperek csatájába. Az albumából végül 387 ezret adtak el a megjelenés hetében, s a harmadik helyre iratkozott fel vele. Ha 50 Cent nem a vetélytársával egy napon adja ki a korongját, az eladott 691 ezer példánnyal vezethetett volna. Így azonban be kellett érnie az ezüstéremmel. Kanye West 957 ezer példányt értékesített a lemezéből, amely 2007 eddigi legjobban debütált hanghordozója lett. Nála nagyobb példányban tizennégy album kelt el az első héten 1991, vagyis azóta, hogy a Nielsen SoundScan méri az eladásokat. Utoljára épp 50 Cent The Massacre című lemezéből adtak el többet a megjelenés hetében – 1,1 milliót 2005 márciusában
.

 

A mappában található képek előnézete 50 cent

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.